RenoverenRenoveren

Metselstenen zijn stenen die ook wel bakstenen of gevelstenen worden genoemd. Ze zijn gebakken uit klei en worden onder andere gebruikt voor de constructie van muren. Je kunt met metselstenen bijvoorbeeld een tuinmuur metselen, een aanbouwen bouwen of een ommuring maken. Metselstenen worden ook wel eens gebruikt voor renovatie en andere werkzaamheden daarop lijkend. In dit artikel gaan we je meer vertellen over metselstenen, de voordelen hiervan, welke formaten en soorten er zijn en waar je ze het beste kan kopen.

Voordelen van metselstenen

Metselstenen gebruiken heeft veel voordelen. Het eerste voordeel dat ze hebben is dat het voor een goed en aangenaam binnenklimaat zorgt. In de koude maanden houden de stenen de zonnestralen en warmte binnen en in de warme maanden maken ze de woning lekker koel en houden ze de warmte buiten. Metselstenen vervormen gelukkig ook niet door warmte of kou en zullen dus altijd een mooie vorm behouden. Ze zijn daarnaast ook erg duurzaam doordat ze herbruikbaar en recyclebaar zijn.

Ook zijn metselstenen vrijwel onderhoudsvrij. De stenen en gevel zullen er altijd mooi uit blijven zien. Door de jaren heen krijgen de stenen een nog mooiere uitstraling dus oude metselstenen zijn ook nog erg mooi en nog steeds onderhoudsvrij. Daarnaast is het voordelig dat metselstenen in allerlei kleuren, formaten en structuren verkrijgbaar zijn. Je kunt er dus altijd wel iets leuks en handigs tussen vinden dat bij je woning en project zal passen.

Verbouwen
Een huis verbouwen.

Verschillende formaten en soorten

Metselstenen zijn dus te koop in allerlei formaten, soorten en kleuren. Metselstenen zijn vaak te onderscheiden door hun formaat en structuur.

  • Waalformaat stenen worden meestal in Nederlandse woningen en utiliteitsbouw gebruikt. Ze zijn 210 bij 100 bij 50 millimeter en dat is dus een goede maat voor veel woningen. Per vierkante meter heb je er dan 75 nodig.
  • Het Hilversumformaat is dan 240 bij 100 bij 40 millimeter. Deze zijn iets langer en smaller dan de Waalformaat. Deze worden ook vaak gebruikt voor vuilwerk. Hierbij heb je er 83 per vierkante meter nodig.
  • Dan is er ook nog de Renoformaat van 210 bij 100 bij 55 millimeter.
  • Dikformaat stenen zijn 21 bij 10 bij 6,5 centimeter en zijn iets hoger en vierkanter dan de hierboven genoemde opties.
  • Handvorm metselstenen zijn stenen met een grillige structuur door het zaagsel waarmee ze bezand zijn.
  • Vormbak metselstenen zijn strak en glad en worden in moderne gebouwen veel gebruikt.
  • Wasserstrich stenen lijken op vormbak- en handvormstenen, maar worden bestraald met water.
  • Strengpers stenen zijn ook glad en strak en vaak met kleine uithollingen.

Tip: Voordeligbouwen.com

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *