LaserscanningLaserscanning

3D laserscanning wordt gebruikt om opnamen van de werkelijkheid te maken. Deze opnamen zijn niet zoals de foto’s die je maakt met een smartphone, puur al omdat ze niet plat zijn zoals de telefoonkiekjes. In plaats daarvan gaat het juist om een driedimensionale weergave, het is immers niet voor niets 3D laserscanning. De opnames zijn bovendien zeer realistisch en gedetailleerd, wat komt doordat ze gemaakt worden met een zogeheten 3D laserscanning. Dit apparaat doet metingen zeer snel, deze snelheid kan zelfs oplopen tot maar liefst 1 miljoen punten per seconde. Het scanproces gaat onder meer daardoor erg precies, dit is ook het geval als de laserscanner geplaatst is op een grote afstand van het pand of object. 

Inmiddels weet je wat 3D laserscanning is, maar hieronder kun je hier nog meer over lezen. Zo informeren je waarvoor een laserscanner gebruikt wordt en wat de toegevoegde waarde precies is van deze methode. 

Waarvoor kan 3D laserscanning gebruikt worden? 

Je kunt met een 3D laserscanner veel verschillende dingen scannen om hier vervolgens bijvoorbeeld een zogeheten pointcloud van te maken. Dit kan door aannemers, architecten en ingenieurs gebruikt worden tijdens het bouw- en ontwerpproces. Eerst zal dan dus wel 3D laserscanning gebruikt moeten worden om iets te meten, zo kunnen bijvoorbeeld de volgende dingen gescand worden:

  • Objecten
  • Gebouwen
  • Bruggen
  • Industriële installaties
  • Schepen
  • Terreinen
  • Archeologische plekken
  • Ruimtelijke omgevingen

Wat is de toegevoegde waarde van 3D laserscanning?

Nauwkeurigheid staat centraal in de bouw- en techniekwereld, in alle gevallen moet alles niet tot op de centimeter kloppen, maar zelfs tot op de millimeter. 3D laserscanning uitgevoerd door de experts van Leap3D daarom dé ideale wijze om de huidige situatie tot in de details in kaart te brengen. Eventueel kan dit ook gedaan worden met bouwtekeningen als ze beschikbaar zijn, maar met name bij oudere panden zijn ze niet helemaal correct. 3D laserscanning kan dan dus gebruikt worden!

Hierdoor zul je de juiste en actuele informatie krijgen over het gebouw, wat gebruikt wordt bij het ontwerp, het plan en de begroting. 3D laserscanning wordt dus eigenlijk ingezet om het ontwerp- en bouwproces goed te laten verlopen. Het risico op vertraging wordt hierdoor beperkt, net als de kans op fouten en hogere kosten. Veel partijen in de bouwwereld maken daarom graag veel gebruik van 3D laserscanning. Hiermee maken ze metingen, maar de 3D laserscanner gebruiken ze ook om 360 graden foto’s te produceren voor het visualiseren van het ingemeten item.

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *