Verwarming

Je wilt lekker warm zitten, maar helaas doet je cv-ketel de laatste tijd niet meer wat hij zou moeten doen. Misschien is het tijd om er eens naar te laten kijken. Maar laat je hem repareren of kun je hem beter volledig vervangen? 

Reparaties 

Het is erg lastig om te beslissen tussen het aanschaffen van een nieuwe en het repareren van je oude vertrouwde ketel. Wanneer er een storing aan je cv-ketel is kan dit ontzettend frustrerend zijn en al helemaal wanneer het vaker voorkomt. Er wordt daarom ook vaak gezegd dat het onderhoud van een cv-ketel zeer belangrijk is om deze schade te voorkomen. Je kan daarvoor een cv-installateur laten komen. 

Zodra het al te laat is en het toch tijd is voor een reparatie zijn het vaak één van de onderstaande onderdelen waar naar gekeken moet worden. 

Een CV ketel
Een CV ketel
  • Elektronische ontsteking. Door de ontsteker wordt er een vonkje afgegeven waardoor de brander van de cv-ketel start. 
  • Pomp. Dit onderdeel zorgt ervoor dat het warme water wordt rondgepompt. Dit maakt dat het overal in huis warm is. Wanneer deze defect is, betekent dat dus koude radiatoren. 
  • Branderautomaat. De branderautomaat bestuurt en bewaakt alles in de cv-ketel. Is er met dit onderdeel iets aan de hand? Dan kan de cv-ketel de warmtevraag niet beantwoorden. 
  • Warmtewisselaar. Hierbij wordt het gas omgezet in warm water. 
  • Sensoren. De sensoren meten de luchtkwaliteit in je cv-ketel. Wanneer het afwijkt schakelen ze de ventilator uit en stopt de cv-ketel met werken. 

Vervanging 

Bijna elke cv-ketel is wel te repareren, maar vaak is het voordeliger om een nieuwe aan te schaffen. Hoe dat kan ligt aan het feit dat een kapotte cv-ketel vaak niet één keer gerepareerd moet worden, maar om de zoveel tijd kwalen heeft. Dit kan komen doordat de ketel te oud is, of niet goed is onderhouden. Het vervangen van een ketel lijkt in eerste instantie als een dure investering, maar op de lange duur kun je er geld mee winnen. 

Vooral als je kiest voor een cv-ketel met een hoger rendement. Hierdoor bespaar je namelijk op je energierekening en voorkom je kou. Ook profiteer je van een hoger wooncomfort en wordt je woning meer waard. 

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *