Gereedschap

Ventielen worden in de automatiseringstechniek heel veel gebruikt. Je kunt ze tegenkomen om cilinder, motoren, grijpers, zuigerstangloze cilinders of andere zogenaamde actuatoren aan te sturen. Een ventiel heeft drie functies als het gaat over de perslucht of de hydraulische vloeistof in het ventiel: veranderen, afsluiten en vrijgeven. Vandaar dat deze ventielen belangrijk zijn want wanneer er een mankement optreedt in dit onderdeel van je systeem, kan dat grote problemen opleveren. Kies daarom altijd voor de juiste ventielen. Om je een overzicht te geven van de mogelijkheden die er zijn, zullen wij in dit artikel een aantal ventielen nader toelichten. 

Elektrisch of pneumatisch? 

Er zijn twee soorten ventielen: de elektrische en de pneumatische. Een ventiel wordt gebruikt om een debietrichting van een medium te sluiten. Dit kan eveneens op twee manieren: hydraulisch of pneumatisch. De ventielen maken bij pneumatische ventielen gebruik van persluchtaandrijving en diverse luchtafvoeraansluitingen. Vaak zie je dat in de naam van een ventiel, een aantal genoemd wordt. Vaak gaat het hier over 5/3 of 3/2. Hiermee wordt het aantal schakelstanden en aansluitingen gebruikt. Mocht je niet helemaal weten wat jij nodig hebt, dan kun je altijd even informeren bij je leverancier. Deze weet precies wat voor jouw installatie het beste is om te kiezen.  

Het gebruiken van een ventiel
Het gebruiken van een ventiel

Voor ieder systeem het juiste ventiel 

Om actuatoren aan te sturen, heb je goede ventielen nodig. In het voorgaande spraken we over pneumatische ventielen, maar er zijn ook elektrische ventielen. Deze worden niet bediend aan de hand van perslucht, maar aan de hand van elektrische bediening. Je kunt dit ventiel dus inschakelen door op een knop te drukken, een hendel over te halen of op een pedaal te trappen. Het ligt aan het soort ventiel hoe je hem moet bedienen. Ook ligt het aan je systeem welk soort ventiel jij nodig hebt. Ventielen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar waardoor je dus voor iedere installatie het juiste ventiel kunt vinden. 

Informeer naar de beste optie

Het moge duidelijk zijn, er zijn vele soorten ventielen waarmee jij jouw systeem kunt optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld naast pneumatische en hydraulische ventielen, ook kiezen magneetventielen. Eveneens worden normventielen veel gebruikt. Het kan zijn dat je hierdoor niet precies meer weet wat voor jou het beste ventiel is. Kijk daarom altijd even goed in de handleiding van je systeem om te zien wat daar genoemd wordt. Ook moet je kijken naar je eigen wensen; wil je je systeem zelf kunnen besturen, of moet dit zo automatisch mogelijk verlopen? Mocht je graag een keer willen overleggen met een expert over dit onderwerp, kijk dan eens op de site van een bedrijf als Festo. Hier vind je mensen die je precies kunnen vertellen wat jij nodig hebt en ze kunnen het ook gelijk aan je leveren.

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *