schoorsteenschoorsteen

Het voorjaar is weer nabij en de vogelnesten komen weer tevoorschijn. Er is altijd een kans dat een vogel ervoor kiest om in je schoorsteen te nestelen, dit kan iedereen overkomen. Dit is verder geen probleem, maar wees er bewust van dat dit elk moment kan gebeuren. Kijk regelmatig of er eentje in uw schoorsteen zit. Ook al is de kans groter in het voorjaar, er wordt aangeraden dit het hele jaar voor de zekerheid te doen. Lees verder wat je kunt doen als er een vogelnest bij je schoorsteen zit.

Wanneer laat je een vogelnest verwijderen?

De meeste vogelnesten worden gemaakt in het voorjaar, dit is namelijk het broedseizoen. Dit betekent alleen niet dat elk vogelnest ook gebruikt wordt of verwijdert mag worden. Doe dit dan ook niet zomaar! Wanneer je merkt dat er een vogelnest bij je schoorsteen zit, neem dan contact op met een deskundige schoorsteenveger. Wacht hier niet te lang mee want er kan een verstopping ontstaan en dat kan weer leiden naar een grotere kans op lekkages en brand. Dit voorkomt dat je door regelmatig te kijken of er een vogelnest in je schoorsteen zit. 

Open haard
Vogelnest op een diervriendelijke manier laten verwijderen.

Is het verwijderen van een vogelnest strafbaar? 

Het is niet altijd toegestaan een vogelnest te verwijderen. Er moet eerst altijd gecheckt worden of er vogels broeden. Wanneer jw dit niet doet handel je in strijd met de Wet natuurbescherming. Deze wet is er om bescherming te bieden aan alle nesten en rustplaatsen van vogels. In het najaar is er een grotere kans dat het nest leeg is, je kunt dan ook beter in die periode vogelnesten laten verwijderen. Wees hier bewust van, en doe niet zomaar dingen waarbij je in de problemen kunt komen met de Wet. Hiervoor heb je de schoorsteenvegers!

Kosten vogelnest verwijderen

Er zitten kosten verbonden aan het verwijderen van een vogelnest. De hoogte van de kosten is helemaal afhankelijk van de situatie. Het verwijderen van een vogelnest in een schoorsteen wordt lastiger dan eentje verwijderen uit bijvoorbeeld een dakgoot. Het is lastig om te zien of een nest actief is in een schoorsteen. Hiervoor heeft de schoorsteenveger een kleine camera om zo te zien of het nest actief is of niet. Voordat de specialisten aan de slag gaan krijg je eerst een indicatie van de kosten. Wees bewust over het feit dat de kosten altijd kunnen mee of tegenvallen. 

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *