TransportTransport

Als (startend) ondernemer moet je over honderden zaken nadenken. Daar komen nog eens extra aandachtspunten bij als je van plan bent goederen te verhandelen over de landsgrenzen heen. In zo’n geval krijg je te maken met import- en exporttrajecten en zul je transport moeten regelen.

Transport kiezen

Jouw producten kun je op meer dan één manier naar het buitenland vervoeren. Naast wegtransport kun je ook kiezen voor railvervoer, zeevervoer of luchtvervoer. Ieder type transport heeft eigen voordelen en waar je voor kiest hangt mede af van wat jij precies wilt exporteren. Waar wegtransport vaak flexibel is, is railvervoer voordelig en hoe groter de afstand hoe aantrekkelijker vervoer per schip of vliegtuig wordt. De afstanden die jouw producten gaan afleggen bepalen daarmee deels wel type transport je kiest. Daarnaast speelt ook het type product een rol net als de grootte van de levering en hoe snel deze op locatie moet zijn. Overigens zijn er ook opties voor intermodaal transport, waarbij meerdere vervoersmiddelen gecombineerd worden.

Wat ga je vervoeren?

Het kiezen van het soort transport wordt dus deels bepaalt door wat je gaat exporteren (of importeren). Wat precies op transport gaat en waarheen dit gaat, heeft ook invloed op de wijze van verpakken. Aan de verpakking van producten zitten diverse eisen verbonden die per land van elkaar verschillen. Het is daarom belangrijk je hier vooraf in te verdiepen. Verder kan er op basis van het type goederen dat je wilt exporteren speciaal vervoer nodig zijn. Denk hierbij aan het vervoeren gevaarlijke stoffen maar ook bijvoorbeeld aan het transporteren van voedsel volgens HACCP richtlijnen. 

Vervoersdocumenten

Wil je internationaal transporteren dan krijg je te maken met meer dan alleen het kiezen van het type vervoer. Je zult verder moeten nadenken over opslag en overslag. Daarbij komt dat je voor elk type vervoer bijbehorende vervoersdocumenten nodig hebt. Bij vervoer via het wegennet gaat dit om een CMR-vrachtbrief. Voor railvervoer heb je een CIM-vrachtbrief nodig. Bij zeevervoer gaat het om een Bill of Lading en bij luchttransport om een Airway Bill. Op het moment dat je jouw producten gaat exporteren naar (of wanneer je importeert uit) landen buiten de Europese Unie, dan geef je deze zendingen aan bij de Nederlandse Douane. Op basis hiervan worden onder meer uitvoerheffingen en invoerheffingen gecalculeerd.

Vracht
Vracht voor de transport.

Transporteurs

Als ondernemer kun je ervoor kiezen het transport zelf uit te voeren. Dit zal eerder weggelegd zijn voor grote bedrijven dan kleinere ondernemingen. Vaak wordt er gekozen voor het uitbesteden van het transport. Hiervoor kun je als ondernemer terecht bij transporteurs. Deze specialisten kennen de markt, beschikken over gedegen wagenparken en kunnen op basis van hun ervaring de beste transportoplossingen aandragen voor jouw uitgaande of inkomende leveringen. Daarbij kun je bij sommige transportbedrijven ook direct terecht voor warehousing, wat je nog eens extra kan ontzorgen.  

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *