LucifersLucifers

Een brandveilige woning is erg belangrijk. Nog steeds worden jaarlijks veel huizen verwoest door branden. Helaas was het niet altijd zonder slachtoffers. Een woningbrand kan iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk om je huis zo brandveilig mogelijk te houden. Hierdoor wordt de schade aan de woning beperkt. Niet onbelangrijk, het is veiliger voor jezelf en andere bewoners. Wij leggen je graag uit hoe je je woning brandveilig maakt.

Blusmiddelen binnen handbereik

Wanneer er een brand uitbreekt in je woning is het van groot belang dat je de mogelijkheid hebt deze te blussen. Elke brand begint klein en hoeft niet direct uit de hand te lopen wanneer er op tijd wordt ingegrepen. Om een brand te doven kan je denken aan een brandblusser, maar ook een blusdeken is bewezen effectief. Zorg er daarom voor dat dit soort blusmiddelen binnen handbereik.

Een brandende kaars
Brandende kaars.

Snel detecteren door middel van een rookmelder

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om een ​​brand goed te blussen, zoals het gebruik van een brandblusser. Maar hoe herken je brand zonder rookmelder. Zonder rookmelders blijven branden vaak onopgemerkt totdat het te laat is. Het vuur is zo gegroeid dat het niet meer met een brandblusser of deken te blussen is. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je rookmelders in huis hebt. Op elke verdieping, liefst ook in afgesloten ruimtes zoals garages.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat je natuurlijk het liefst wil, is dat een brand helemaal geen kans heeft om uit te breken. De gevolgen van een woningbrand zijn vaak desastreus, of soms zelfs dodelijk. Buiten rookmelders, brandblussers of andere brandpreventie artikelen zijn er een paar dingen die je eenvoudig zelf kan doen.

Doof je kaarsen
De meeste woningbranden ontstaan door open vuur, zoals bijvoorbeeld kaarsen. Het advies is om een kamer nooit alleen te laten met brandende kaarsen en deze niet enkel te doven wanneer je naar bed gaat.

Check je CV ketel
Achterstallig onderhoud aan de cv ketel kan zorgen voor ontsnapping van koolstofmonoxide. Dit kan leiden tot koolstofmonoxidevergiftiging, maar ook tot gas explosies.

Haal de stekker uit het stopcontact
Veel branden ontstaan door kortsluiting bij elektrische apparaten. Het advies is dan ook om de stekker uit apparaten te trekken die op dat moment geen stroom nodig hebben. 

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *