halfverharding als ondergrondhalfverharding als ondergrond

Halfverharding is een prachtige oplossing voor menig pad, tuin of park. Door halfverharding te gebruiken als ondergrond, zakt regenwater een stuk beter weg omdat het bijzonder waterdoorlatend is. Plassen worden verminderd en de kans op ondergelopen stukken grond is ook een stuk kleiner. Halfverharding komt in vele vormen voor; van grind, tot boomschors en betonmix, maar hoe leg je het precies aan? We lopen je door het proces.

Een stevige ondergrond

Om goede halfverharding aan te kunnen leggen, moet je beginnen met het creëren van een stabiele, stevige ondergrond. Meestal komt dit in de vorm van een zandfundering. Deze biedt niet alleen de gewenste stevigheid, maar helpt ook met het afstromen van regenwater. Denk bij zand aan een laag van ongeveer 15 centimeter, behalve als je verwacht dat er veel gewicht overheen zal gaan. Bij een oprit of parkeerplaats mag het best wat meer zand zijn; dan is een laag van 30 centimeter helemaal niet gek. Ook is het verstandig om anti-worteldoek op het zandbed aan te leggen. Dit voorkomt dat je straks met onkruid en plantengroei komt te zitten door je mooie halfverharding. Bedenk wel: dit worteldoek is alleen goed als je een pad hebt waar niet teveel gewicht overheen gaat. De halfverharding komt door dit doek vrij los te liggen, dus voor een parkeerplaats is het niet geschikt.

Baken het pad goed af

Door het pad aan de zijkanten goed af te bakenen met beton of klinkers, zorg je ervoor dat de halfverharding blijft liggen waar het ligt en niet over de rand gaat. Eenmaal geplaatst, kan je de halfverharding aanbrengen. Voor een pad is een laag van vijf centimeter voldoende, voor een parkeerplaats mag het wel wat dikker; tien tot twaalf centimeter moet genoeg zijn.

Halfverharding aanleggen in de tuin

Zorg dat het pad afloopt

Om ervoor te zorgen dat de regen ook echt goed weg kan, dient het pad met de halfverharding onder een afschot aangebracht te worden. Dat betekent dat het pad naar een kant of naar beide zijkanten afloopt. Dit geldt overigens ook voor een parkeerplaats, waarbij de afloop wat groter moet zijn dan bij een pad. Heb je bij een pad of een terras voldoende aan een afloop van een centimeter per meter, zal dat bij een parkeerterrein of oprit neerkomen op twee centimeter. Dit omdat er ook een goede kans bestaat op spoorvorming.

Onderhoud

Eenmaal aangelegd, zal je af en toe wat onderhoud moeten plegen aan de halfverharding. Sommige plekken gaan een beetje inzinken en je zal toch zien dat er af en toe wat onkruid de kop opsteekt. De ingezonken plekken kan je gewoon aanvullen met wat extra halfverharding, terwijl je het onkruid gewoon met de hand kunt verwijderen. Ook is het verstandig om grind of split af en toe even goed aan te harken. Hiermee voorkom je overdadige groei van mos of alg. Die algengroei komt vaak door water dat toch wat langer blijft staan (meestal op een schaduwrijke plek), dus als je ervoor zorgt dat elk stukje pad of parkeerplaats evenveel zon krijgt, heeft alg of mos een stuk minder kans om te floreren.

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *