woningisolatiewoningisolatie

De zolder is misschien wel de moeilijkste plaats in je huis voor temperatuurregulatie. Over het algemeen komt de kou op je zolder en wellicht in je gehele huis, door onjuiste isolatie. Als de isolatie van je zolder bijvoorbeeld onvoldoende is, dan verlies je de warmte van deze bovenverdieping in de koudere maanden, wat zich vertaalt naar hogere verwarmingskosten en energieverbruik.

Zo is een te dunne isolatie een voorkomende oorzaak van warmtelekkage tijdens de wintermaanden en als je goed isoleert goed, dan maak je een winst tussen de 10 tot 50 procent tijdens die periode.

Je hoeft geen exorbitante verwarmingskosten te betalen of te lijden door slechte of onvoldoende isolatie. 

R-waarde

Isolatie wordt gemeten met behulp van een R-waarde, die in essentie de dikte van de isolatie meet. De aanbevolen R-waarde varieert op basis van klimaat. Bijvoorbeeld, huizen in warme gebieden hebben minder isolatie nodig dan huizen in koudere oorden. De leeftijd van een huis speelt ook een rol in de hoeveelheid isolatie die er nodig is.

Om te weten hoeveel isolatie bijvoorbeeld je zolder momenteel heeft, hebt je alleen een liniaal nodig. Meet de hoogte van de isolatie vanaf de vloer van de zolder tot daar waar de isolatie stopt. Oudere woningen zijn vaak geïsoleerd met vier tot vijf centimeterisolatie, of R-15, wat eigenlijk veel te weinig is voor het bewaren van warmte.

Zelfs als de ruimte tussen je balken volledig is gevuld, dan is dit nog steeds niet voldoende. De meeste balken zijn zes tot zeven centimeter lang en als ze volledig zijn gevuld met materiaal, zijn ze geïsoleerd bij R-21. Vaak wordt voor warme gebieden minimaal R-38 aanbevolen en voor koudere R-49.

Als je huis niet is geïsoleerd tot aan de aanbevolen dikte, dan wil je waarschijnlijk overwegen om meer woningisolatie toe te voegen.

Het los vullen is een isolatie methode waarbij kleine stukjes isolatie in spaties worden geblazen. De voordelen van losse vulling zijn dat er lagen mee gemaakt kunnen worden, waardoor de warmte beter wordt vastgehouden.

Een ander voordeel van losse vulling is dat het hiaten, hoeken en andere ruimtes vult op een manier die voor grotere isolatie niet mogelijk is. 

isolatie muur
Laat je woning isoleren!

Spuitschuim

Spuitschuim isoleert ook goed en dit wordt vaak gebruikt als spouwmuur isolatie. Wanneer spuitschuim correct is geïnstalleerd, dan heb je geen warmteverlies meer. Dit is echter wel werk voor professionals, om met spuitschuim om te gaan moet je installateur een expert zijn bij het gebruik van een spuitschuimpistool. 

Er mag namelijk geen vergiftigingsgevaar ontstaan tijdens en na de installatie.

Glasvezel is een ander gebruikt materiaal dat gemaakt is van gerecycled glas of zand. Dit kan lagen van isolatie creëren om uiteindelijk een R-waarde van maximaal R-70 te bereiken. Het past ook gemakkelijk in kleine ruimtes of atypische ruimtes vanwege het lichte gewicht.

Cellulose

Cellulose-isolatie is gemaakt van kleine stukjes gerecycled papier. Het papier wordt vervolgens behandeld met boorzuur, dus beschermt het tegen insecten. Hoewel cellulose een vrij sterke isolator is, creëert het een aanzienlijk hoeveelheid stof, zoveel dat professionals een nat-spuitproces moeten gebruiken om het te beheersen. Cellulose kan ook vervallen, wat betekent dat je het regelmatig moet veranderen.

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *