bouwplaatsbouwplaats

De kans is groot dat je dagelijks in aanmerking komt met trekveren. Ze worden namelijk bij veel producten en machines gebruikt. Denk hierbij aan fitnessapparaten, trampolines, garagedeuren en vele landbouwmachines. Deze veren zorgen ervoor dat de machines op een juiste manier bewegen. Trekveren heb je in verschillende maten en materialen. In dit artikel gaan we dieper in op de werking en soorten trekveren.

Hoe werkt een trekveer?

Zoals de naam al verklapt rekt een trekveer uit onder invloed van een trekkracht. Door de flexibiliteit van de veer en de spiraalvormig is de veer makkelijk uit te rekken. Wanneer er kracht op de veer komt te staan, rekt deze uit. Als de kracht af neemt, gaat de veer terug naar haar originele positie. De trekveren zijn gemakkelijk aan te brengen door de oogjes aan het uiteinde van beide kanten. Naarmate de trekkracht steeds meer weerkracht biedt, zullen de veren niet al te ver uit rekken. Dit is een van de hoofdredenen dat een veer zo belangrijk is als component van machines.

Verschillende trekveren

Aan het uiteinde van de veren kunnen ze bevestigd worden. Echter hoeven de uiteinden niet aan beide kanten gelijk te zijn. De meeste trekveren worden afgewerkt met ogen aan de beide uiteinden, zoals met Duitse, Engelse of dubbele ogen. Het verschil tussen de Duitse en Engelse ogen zit hem in de opening. Bij de Duitse open ogen wordt de veer ergens ingehaakt. Bij de Engelse dichte ogen wordt er juist wat door de ogen gehaakt.

trekveer
Trekveer in machine

Je kan de trekveren naast de meest voorkomende maten ook op maat laten maken. Zo kies je bijvoorbeeld voor een ander materiaal of andere dikte van de draad. Het voordeel hiervan is dat je altijd de juiste veer hebt voor je product of machine.

Bladveer

Een andere veel gebruikte veer is een bladveer. Een bladveer is vele malen langer dan de dikte. De werking van deze veer is berust op het principe van buiging. Het is een van de oudste vormen van mechanische veren en werd in de middeleeuwen al veel toegepast. Vroeger werd de veer veel toegepast bij de veersystemen van de auto en motorvoertuigen industrie. Nu dat auto’s vooral aangedreven worden door voorwielaandrijving worden bladveren vooral gebruikt bij zwaardere voertuigen zoals pick-up trucks, vrachtwagens en treinen. De toepassingen van de bladveren zijn universeel. Hierdoor komt maatwerk vaak aan bod.

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *