NieuwbouwNieuwbouw

Heb jij net een nieuwbouwhuis gekocht? Dan kun je vast bevestigen dat de opties ontzettend breed zijn. Zo kun je ook kiezen voor een uitbouw, waar zeker een aantal voor-en nadelen aan zijn verbonden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten vóór je een uitbouw project start, zodat jij de juiste keuze kunt maken. 

Het financiële plaatje

Voor iedereen die een nieuwbouw huis laat bouwen, gaat verbouwen of verhuizen, kan het op financieel gebied best tegenvallen. Uitbouwen is een grote klus en er is veel bouwkennis voor nodig, dus je kunt dit beter overlaten aan een aannemer van bouwbedrijf groningen. Het uitbouwen kan ter plekke worden gedaan, of de uitbouw kan worden gemaakt op de werkplaats en kant-en-klaar worden geleverd. Vraag meerdere offertes aan bij aannemers, bij voorkeur drie, zodat je goed kunt vergelijken. Bij een aannemer geldt niet altijd: hoe duurder, hoe beter. Kwaliteit van het werk van een aannemer kun je vaak ook ter plekke zien.

De voordelen

Een uitbouw staat bij veel mensen bovenaan het verlanglijstje en daar zijn een aantal verschillende redenen voor. Zo wordt jouw woning meteen een stuk meer waard met een uitbouw, omdat je een aantal vierkante meters toevoegt aan de woning. Een uitbouw creëert meer ruimte, en door er een lichtkoepel of schuifpui in te laten zetten kun je ook zorgen voor meer lichtinval. Een uitbouw kan via de hypotheek worden gefinancierd door middel van een tweede hypotheek, wat een aantrekkelijke manier is. Daarnaast biedt het ook een oplossing voor grote gezinnen met ruimtegebrek, en hoeft er om die reden niet verhuisd te worden. Zo kan iedereen gewoon in zijn eigen vertrouwde omgeving blijven wonen!

Het bouwen van een huis.
Het bouwen van een huis.

De nadelen

Met een uitbouw maak je het huis een stuk ruimtelijker, maar lever je wel een stuk van de tuin in. Dit is een van de afwegingen die je van tevoren goed moet maken, omdat de tuin dus wel een aantal vierkante meters kleiner wordt. Ook kan het, net als eerder genoemd, een behoorlijk kostbaar project zijn. Het komt vaak voor dat de kosten tijdens het project oplopen door verschillende aanmerkingen vanuit de aannemer. Stel dus een bouwbudget op of laat iemand jouw bouwbudget beheren, een architect bijvoorbeeld. Tot slot wordt er bij een uitbouw altijd gekeken of er een vergunning voor nodig is. Zo moet de gemeente bepalen of de uitbouw wel past bij de rest van het huis en de straat, of de ligging van de uitbouw voldoet aan de eisen en of het gaat om een monumentaal pand of niet.

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *