Stuken

Wil jij de woonkamer stuken? Stucwerk vormt een strakke, egale afwerking van muren en plafonds. Het is belangrijk om voor het stuken van de woonkamer een stukadoor in te schakelen: deze klus is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt. Daarnaast geeft de stukadoor advies over de verschillende soorten stucwerk die je kunt kiezen voor de woonkamer. In deze blog lees je alles over de mogelijkheden!

Woonkamer stuken: wat en waarom?

Stuken is eigenlijk niets anders dan het egaal afwerken van muren en plafonds. Beschadigden en oneffenheden worden netjes weggewerkt en het is zelfs mogelijk om lichte scheefheid te corrigeren. 

Het stucwerk heeft een grote invloed op de uitstraling van je woning, omdat dit ervoor kan zorgen dat een ruimte groter of kleiner lijkt. Daarnaast heeft het stucwerk een grote invloed op de lichtinval in een woning.

Het stuken van een muur
Het stuken van een muur

Welke soorten stucwerk zijn er?

Volgens Stukadoorgids.nl zijn in principe alle soorten stucwerk geschikt voor in de woonkamer. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden en ontdek je welke kosten je kunt verwachten.

Spuitwerk

Zoals de naam al aangeeft, is dit het enige soort stucwerk welke niet met de hand wordt aangebracht, maar met een spuit. Dit maakt spuitwerk ook goedkoop: de gemiddelde prijs ligt tussen de €8,- en €12,- per m². Spuitwerk bestaat uit twee lagen, waarvan de eerste laag oneffenheden verbergt en de tweede laag structuur aan brengt.

Glad stucwerk

Onder glad stucwerk valt zowel saus- als behangklaar stucwerk. Dit type stucwerk is na drogen geschikt om over te sauzen of te behangen. Sausklaar stucwerk wordt zorgvuldiger aangebracht, omdat behang ook nog kleine oneffenheden kan verbergen. Houd rekening met een gemiddelde prijs tussen de €12,- en €24,- per m². 

Sierpleister

Een sierpleister is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen:

  • Spachtelputz: bij spachtelputz heb je keuze uit diverse kleuren en een fijne of grove korrel.
  • Rustiekputz: rustiekputz heeft een grove korrel die zorgt voor een rustieke uitstraling in huis.
  • Granol: granol kan in twee verschillende patronen worden aangebracht, namelijk boomschors-patroon en waterpatroon.

De gemiddelde prijs voor een sierpleister ligt tussen de €14,- en €23,- per m². 

Leemstuc

Leemstuc is gemaakt van natuurlijke materialen zoals zand, leem en water. Het geeft daardoor ook een natuurlijke uitstraling in huis. Het is zelfs mogelijk om met stro, zaagsel of hennephout de uitstraling te veranderen. Leemstuc is prijzig, je betaalt gemiddeld tussen de €30,- en €40,- per m². 

Tadelakt

Ook tadelakt bestaat uit natuurlijke materialen en is een traditioneel Marokkaans type stucwerk. Het heeft een marmer-achtige uitstraling en geeft een authentieke sfeer in de woonkamer. Tadelakt kost gemiddeld vanaf €175,- per m². 

Betonstuc

Betonstuc is al een aantal jaar op rij één van de populairste soorten stucwerk. Het heeft een betonlook uitstraling. Wil je graag betonstuc? De prijzen beginnen vanaf gemiddeld €100,- per m². 

Door Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *